Friends

::Masa itu emas::

Wednesday, July 28, 2010

Teh Tarik lemak babi (brand - CheckHup)

Huh menakotkan, rasa geram pon ade jugak... saya dapat information ni thru my email..& i think i should sharing dengan kawan2 semua..Ari isnin lepas saya baca paper kosmo, minuman 3 in 1 is not good for our health kerana mengandungi kandungan gula yang banyak...arini saya dapat tahu yang terdapat minuman 3 in 1 ( Teh tarik) mengadungi lemak babi!! Biar betul, yang geram nye, ade logo halal dari JAKIM kot..ishhh2..



Kesimpulannye : makan produk Muslims.. yg ditanggung halal vs. digantung halal..kalo ade tulisan cine tuh, baik jangan makan especially product yang tak famous macam Teh (brand - CheckHup), name pon tak pernah dengar kn..
Comments
3 Comments

3 Comment:

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ on July 28, 2010 at 12:45 PM said...

xpernah jumpe pon teh jenama tu..bese beli teh timbang atau pon teh boh..tapi betol ke teh boh tu...daunnye dorang tak basuh n terus proses ek?

Lolo on July 28, 2010 at 1:01 PM said...

Salam,

Eh. ade logo halal. mcm mane la diorg dpt logo halal tu.. isk isk

Asmaa' Sazali on August 20, 2010 at 5:23 PM said...

Salam 'alaik

Maaf, berkaitan dengan tajuk di atas, saya rasa elok diubah sedikit. Sebab, kalau tak silap saya, Emulsifier (E471) tak semuanya diperbuat daripada lemak babi. Atas pengeluar. Cuba saudari check kat laman web ni untuk maklumat lanjut, http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php

Status halal E471 bergantung kepada penggunaan lemak dalam bahan tersebut. Jika menggunakan lemak sayuran, insya Allah halal. Tapi, kalau lemak yang digunakan ialah lemak binatang, perlu berhati-hati kerana ada kemungkinan lemak yang digunakan ialah lemak babi.

"E471 is mainly produced from vegetable oils, although animal fats are sometimes used and cannot be completely excluded as being present in the product. The fatty acids from each source are chemically identical. However, vegetarians and vegans, not wishing to consume any animal products, generally avoid products containing E471 unless they are certain that it is derived from vegetable oils. Also, because there is a risk of pork fat being present, Muslims and Jews will also avoid products containing E471 unless they know that it is made from vegetable oils. Bovine spongiform encephalopathy (mad cow) disease may also be a concern[citation needed]."

"Although mainly vegetable oils are used, the use of animal fat (incl. pork) can not be excluded. Several groups, such as vegans, Muslims and Jews thus avoid these products. Only the producer can give detailed information on the origin of the fatty acids. Chemically the fatty acids from vegetable or animal origin are identical."

Rujukan tambahan: http://produkhalal.wordpress.com/2008/06/20/emulsifer-471-e471-halal-or-not/
http://www.food-info.net/uk/e/e471.htm

Seeloknya diperbetulkan kerana ia boleh mendatangkan fitnah kepada pengeluar teh berkenaan dan pihak JAKIM sendiri. Menyebarkan fitnah itu lebih teruk dari membunuh.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Klik here to join

Twitter Widgets
Powered By Vistaprint
Facebook Widgets
Powered By Vistaprint
Web Directory
OnToplist is optimized by SEO
Add blog to our directory.