Friends

::Masa itu emas::

Wednesday, January 25, 2012

Nice trial aura terasa :))

0
eSemalam (24 January 2012), SR dengan En. tunang survey2 kad kahwin di Kajang..Wow rambang mata kerana banyak pilihan tapi belum ada yang berkenan di hati..

Nak jalan survey ke kedai2 yang lain tapi banyak kedai yang tak bukak, kedai kad melayu tutup (mood Chinese New Year agaknya) .. Then kami melawat Butik pengantin di Bandar Tasik Permaisuri.. Ini 1st time kami berdua survey kad kahwin & pelamin..



Dalam kepala otak SR, kalau gi Butik pengantin kita akan duduk & bincang pasal harga & package yang dorang tawarkan.. Tapi masa kami mula-mula sampai di butik pengantin, tanpa banyak cerita pemilik butik tu minta kami try baju pengantin dulu.."ambil aura" katanya..huhu... Nice trial, memang aura nak jadi raja sehari tu terasa sangat apabila SR try 3 baju pengantin..

Macam cerita korea plak..haha..After SR salin baju pengantin, En tunang tengok SR dalam white gown.. Wow so sweet ^_^ ..hihi..rasa macam tak mo tanggalkan baju pengantin tu :P hihi.. "1st time trial aura memang terasa :) "


Friday, January 20, 2012

My Wedding Checklists

0
Yeah, finally SR berjaya insert table ini, dalam blog..hihi..(seronok sangat)..Ini adalah for sharing is caring..Bagi SR kalau nak buat apa-apa mesti kene planning, bila dah planning mesti kene ada checklist..mana yang dah "done" boleh garis ..hihi.. After this SR akan updated checklist ini disini :))



My Wedding Checklist-Sisiantee & Ezam
Miscellaneous Solemnization ceremony
Nikah form Make-up (mak andam)
Surat Akuan Bujang (en. tunang) Bunga tangan
Ujian HIV Baju bersanding (L/P)
Upah gubahan barang hantaran Baju pengapit perempuan
Yuran daftar Nikah Baju pengapit lelaki
Malam berinai (Inai) Umbrella
Spa/facial Pelamin decoration
Baju persalinan (malam berinai) 2x bunga pahar (pelamin)
PA System Bekas renjis
Musician - live band Sewa dewan hall
Music Pintu gerbang/Reception centerpieces
Sound system Walkways decorations, red carpet
Tables/chairs Caterer
DJ/MC Food - chosen
Wedding Reception Pengantin -Table decorations
Kain ela-baju nikah (P/L) Cake decorations
Make-up (mak andam) Cake knife
Cincin Wedding cake
Jamuan Ushers
Bantal nikah Flower girls' flowers
Bekas letak cincin Guest book/pen - D.I.Y
Mas kahwin Other decorations
Upah Kadi/Imam Flower girl basket
Bunga tangan Banner
Invitations Card 2x bunga manggar - Penanggar
Listing of the invitation 2x Signbord (road) & bunga manggar
Invitations Card design Kumpulan Kompang
Announcements/invitation on FB Silat
Map/direction cards Kumpulan marhaban
Postage - stamps Photography
Address/name labels Bridal portraits
Wedding programs Wedding Reception
Honeymoon Solemnization Ceremony
Air fare Photo albums
Accommodations Pre wedding portraits
Rental Car
Entertainment Hantaran Lelaki
Honeymoon clothes Sirih Junjung
Hantaran Perempuan Buah-buahan
Duit Hantaran Coklat
Cincin Handfone
Al-Quran al-quran
Buah-buahan Jam tangan
Set alat solek Handfone
Kasut Handbeg Kemeja/slack
Telekung/sejadah Kasut
Perfume Perfume
Handfone Set penjagaan badan
Tepak Sirih/Innershine brand Attendant door gifts
Rings 1,500 x Paper bags
Wedding bands 1,500 X Doorgift
Engagement ring 25 x doorgift (VIP) - Aunty&uncle
Engraving

Thursday, January 19, 2012

Baju nikah made in bandung harga berbaloi-baloi :)

18
Ini just for sharing is caring, bukan untuk menunjuk-nunjuk okay..for those yang mau shopping barang perkahwinan di bandung, please do so.. Ramai kawan-kawan SR beli barang kahwin di bandung seperti kad kahwin, doorgift, baju nikah & barang hantaran..

Last week 12-15 January SR berkesempatan untuk ke Bandung bersama-sama family tunang..Tujuan ke sana adalah untuk bercuti & beli barang-barang kahwin..Dapat jugak ke Bandung buat kali kedua..hehe..thanks ibu & ayah yang support kami di sana :))
Now SR nak sharing pasal baju nikah yang SR dah beli & tempah di Bandung, Indonesia. Even SR & tunang tidak berkesempatan untuk buat kad kahwin kami di sana, tapi after baju nikah kami dapat siap dalam tempoh yang ditetapkan kira syukur alhamdulillah..hihi..mana idaknya, baju nikah kami siap dalam masa 1 hari..then beli lace, lining & tempah baju nikah harganya sangat murah okay..

Di Pasar Baru, semasa mula2 mencari kain..SR ada minat dekat satu lace at one shop ni..sangat cantik lacenya..tapi harganya sangat mahal hokey..500ribu rupi per meter..mean (calculator please) RM173.5 per meter..Oh man!!~ mahalnya..SR tak tahu standard harga lace brapa..serious sebelum pergi bandung SR tak survey pon harga kain dekat Jakel & Gulatis or kedai2 kain yang lain.. tapi bagi SR RM173.5 per meter sangat mahal, per meter okay kalau 2meter dah RM347..wottt..wott (lari budget).. Ibu pon tawar menawar dengan orang tu..SR dah gigit jari dah kain dah berkenan tapi harga mahal sangat..Adeih..after tawar menawar, orang tu bagi 350ribu-400ribu per meter..mean RM 124.45 per meter still mahal lagi..now terpaksa move on to another shop..

Masa kami cari kedai kain yang seterusnya (kedai yg kedua), sekali ibu berkenan dengan 1 lace yang dimatchedkan dengan lining hijau kat patung di kedai
Anisha Textile, lace die sangat nice, nampak class hijau corporate colour.. Then ibu mula tawar menawar SR tak ingat 1st price pekerja Anisha bagi..Jujur SR sangat minat dengan lace & lining hijau tu..Tapi SR mau cari warna yang soft like white, peach, cream, soft pink & soft purple..then ape lagi SR mintak pekerja Anisha Textile tu keluarkan lace yang lain & matchedkan lace tu dengan lining-lining yang sesuai..Puas jugak SR & ibu sibuk matching-matching lace dengan lining yang kene dengan selera tekak SR, then pemilik Anisha Textile datang membantu SR & ibu cari lace2 & lining yang lebih menarik..Huhu..

Then SR berkenan dengan lace & lining yang di recommend oleh pemilik Anisha Textile (nama lace tu pun glamor & secantik lace tu jugak)..hihi.. u know guys after tawar menawar SR dapat 700 ribu untuk lace 2meter & lining (satin 2tone) 4meter, mean RM243 all together!!!!! Ya Allah..SR suka sangat2..tak sampai RM300 untuk lace & lining satin.. Then die offer kalo beli kain for my en. tunang die bagi 800ribu... wah sangat berbaloi-baloi..SR tak pikir panjang SR terus beli..masa bayar SR bagi 800ribu then die pulangkan 50ribu..mean ada discount 50ribu lagi wokeh!!! mean kain en.tunang for 4 meter adalah RM26 + kain SR RM 234.25 = Total RM 260.25... wink2 :))
Pemilik Anisha Textile recommend SR dekat satu tailor ni, semua customer dia, dia akan recommend untuk guna khimat tailor Seruni...Then pekerjanya bawakan kami ke sana..SR yakin untuk membuat tempahan baju nikah di Seruni kerana tailor ni yang memang menjahit baju kahwin & ada kedainya sendiri, SR tengok sendiri baju2 hasil jahitannya..So SR runding price dengan Teh Lina owner Seruni, after tawar harga..Owner ni bagi harga 400ribu (RM139) untuk baju nikah SR & 300ribu (RM104) untuk baju nikah en tunang..then dia bagi discount 50ribu (RM17.35) ..so total dalam RM 225.65..wink2.. Owner ni kata, mahal sebab SR nak siapkan dalam masa 1 hari..(so agak2nya kalo bukan dalam masa 1 hari brapa ek dia charge? SR xtanya plak..huhu)..SR pon bagi contoh design baju nikah dalam majalah pengantin Nov'11..


SR hantar baju pada 13th January 2012 pukul 4.45ptg macam tu..then pada 14th January 2012 pukul 4.30ptg SR ambil baju..Dup dap dup dap..Ya Allah nervous okay..SR takot, apabila memikirkan baju SR tidak jadi seperti yang diingini..huhu..after pekerja Seruni tunjukkan baju tu..Wow nice sama 80% dengan design yang SR minta, tapi sedikit terkilan sebab lining SR tu adalah sartin 2tone..belakang warna lain depan warna lain..SR mau warna purple didepan tapi...dia guna warna yang sebelahnya..but matching jugak, & still cantik (salah SR tak inform awal2)..Masa try..alamak sikit ketat okay..adeih, SR kene diet dalam 5kg..huhu..Baju en. tunang kene O-ter balik, sebab lengan baju melayu en. tunang terlabuh, & bajunya kene kecilkan sedikit..

Credit this picture to Seruni Kebaya

Kira-kira :
SR punya Baju Nikah[Lace & Satin 2tone (lining)]RM 234 + Tempah Jahit RM147 =totalRM381
My En Tunang punya Baju Nikah [ Satin 2tone] RM 26 + Tempah Jahit RM 104 = total RM 130


Syukur alhamdullilah baju nikah SR sudah siap :)) tapi..tak boleh happy lagi..pelamin, mak andam, borang nikah, kad kahwin, barang hantaran & bla..bla..bla..banyak yang belum settle lagi..Adeih =.=' pening kepala wokey..hihi..doakan semua berjalan dengan lancar tau..aminn :))

Friday, January 6, 2012

Tertiba rasa lapar..choi la ini gambar..

0
haha..gambar orang panggang kambing ni wat saya terliuq!!! memang mintak perot di isi je..

Thursday, January 5, 2012

Hari baby kecil sedunia :) saya tumpang gumbira!!~

2
Suratan atau kebetulan?? hihi..arini sR perasan kebanyakkan kawan FB sR update status yang related dengan baby...
ada yang update gambar baby mereka yang baru lahir SR suke, sR suke ^^ ..


ada jugak yang dah nak due dah, sR suke, sR suke ^^ ..


ada yang dah nak masuk anak ke 3, sR suke, sR suke ^^ ..


aura nak kahwin ke ni?? adeih..haha..tak salah kan saya turut excited jugak..
Wahhh!! *wink2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Klik here to join

Twitter Widgets
Powered By Vistaprint
Facebook Widgets
Powered By Vistaprint
Web Directory
OnToplist is optimized by SEO
Add blog to our directory.