Friends

::Masa itu emas::

Thursday, December 31, 2015

Misi Tahun Baru!! Selamat Tahun Baru Year 2016!!

0


MISI Year 2016
1. Semoga Allah perkenankan doa hambaNya (kami suamiisteri) untuk menambah zuriat.. Ameen..
#missthismoment #QDQE #Day1 #loveyouDarling

2. Semoga Allah permudahkan segala urusan hambaNya, dari semua segi (7K) - Kesihatan, Kewangan, Kerjaya, Kediaman, Kenderaan, dan semoga hambaNya sentiasa hidup dalam Kesederhanaan dan dalam Ketaqwaan. Ameen..

3.  Hopefully dapat idea untuk menambahkan kewangan rumahtangga memandangkan keadaan ekonomi yang semakin teruk + kos sara hidup yang semakin tinggi. 

6. Semoga SR dapat sentiasa update blog ini dalam tahun 2016!!~ Last updated year 2013.. Ish2.. hihi

Akhir Kata...
Selamat Tahun Baru semua, dari SR sekeluarga..!!!!!
#WithloveOne

Monday, July 29, 2013

Finally after almost 4 years in audit firm ;)

2


My place

Syukur alhamdulillah.. Bertahan jua SR, 4 tahun sudah, SR berkhidmat di firma audit dari bujang, kahwin sampai la dah ada anak sorang, dengan gaji yang tidak la setinggi mana untuk lepasan degree holder, TAPI SR tetap boleh senyum puas kerana dapat menuntut ilmu sambil bekerja, and dapat menimba banyak pengalaman dalam kerja-kerja akaun, audit dan juga percukaian. Now SR move on career SR as accountant. Hopefully, pengalaman selama 4 tahun di firma audit dapat membantu SR kembangkan career SR di masa hadapan.. Amin..




After grade SR memang ingin belajar "full set of account', bagi SR rugi kalau  tiada experience buat full set of account. Apa guna ilmu teori yang kita blajar masa di universiti macam accounting, auditing and tax computation kalau tidak dipraktikkan ye dop. So selain daripada itu, SR sudah pasang niat untuk jadi salah seorang ahli Malaysia Institute of Accountant (MIA) telah termakbul. Alhamdulillah semua impian SR tercapai selama 4 tahun di firma audit. SR ada lagi 2 impian dalam kerjaya SR yang belum tercapai lagi.. InsyaAllah coming soon :)

  staff dari kiri : Nadia, Hana, Hasni, Kak Amy, laila, SR and Eddy

4 tahun SR kerja disini, perkara yang bestnya environment kerja iaitu staff saling bantu membantu tiada istilah kedekut ilmu, then ada discussion tentang isu audit, tax or account and sama-sama cari jalan penyelesaiannya, budaya sharing is caring wujud di antara staff and trainee, staff and staff. Dapat pergi outstation untuk audit job, stay and tidur di office during peak period jugak merupakan antara pengalaman yang best.. After this i will miss all this things lol!!

Company trip ke Bandung, Indonesia

 Company trip ke Bandung, Indonesia


Kenangan bersama trainee Zulco :)




The interesting is, bila jadi auditor, accountant (client) ada gugup sikit if kita banyak tanya pasal transaction yang mcm xlogik or minta apa2 document, yelah biasanya kalau cakap "auditor" je, orang akan pikir seseorang yang akan cari kesalahan transaction accounting orang lain, seorang yang cerewet minta itu dan ini... Haha.. So ambil ko SR, now you have to facing auditor plak..Wish SR luck!!~

Monday, June 24, 2013

Supermama...

0


SR start kerja pada 17th June 2013.... Baru seminggu secara offically jadi suri rumah (isteri+ibu) berkerjaya dah perasan jadi Super Mama...hahaha...penat?? Tak payah cerita penatnya macam mana.. Kalau sebelum ni duduk dengan mak SR, mak banyak membantu.. Now, duduk sendiri A-Z kene buat sendiri..

Rutin harian SR sebagai Suri Rumah Berkerjaya... Dari office, SR dan hubby akan ambil Qhaid di rumah mak SR.. Kami akan pastikan kami akan sampai di rumah kami before maghrib (tak elok bawa baby time maghrib2). Sampai sahaja di rumah, SR akan masak nasi dan masak lauk untuk dinner.. Now hubby request lauk yang simple2 je, dulu duduk berdua bolehlah nak masak 2-3 jenis lauk.. now dah bertiga masak 1 lauk pon dah mencukupi.. Sementara SR masak hubby akan jaga nad tidur kan Qhaid.. Kalau nak makan pon, tak boleh nak makan macam pengantin..hahaha.. SR kalo bab makan, mmg slow, biasanya SR org yang terakhir hbs makan.. Dah ada anak ni, semuanya kene pantas.. Anak tito je, time tu la nak mandi, basuh baju, lipat baju and gosok baju.. 

Mujur hubby seorang yang memahami dan banyak membantu.. Kalau husband and wife bekerja, kedua-duanya mesti ada kerjasama dalam membuat kerja2 rumah.. Kalo SR memasak, hubby akan tolong basuh pinggan and kuali... Kalo SR basuh baju, hubby akan sidaikan.. Alhamdulilah.. Ringan sikit beban.. ;) thanks abg... Hihi..

Bab wat susu anak tengah2 malam, hubby nya keje.. Bab bagi susu kat Qhaid, SR nya bahagian.. Bab salin pampers kami gilir2.. Hidup dalam rumahtangga mesti ada kerjasama, baru hidup aman sejahtera...amin... Hihi.. 

Kalau dulu time weekend time untuk berehat, now tak berapa nak rehat sangat and terasa kepenatannya.. Haha.. Lagi2 Qhaid dah pandai nak ajak bergurau, kalau mama or papa dia tak ada depan mata, mula la ekkkk..ekkk.. Hihi.. Alahai, bila teringat Qhaid hilang semua penat mama kamu sayang... MasyaAllah... Rupanya sungguh indah perasaan insan yang bergelar ibu.. Hihi.. Agaknya ni power seorang yang bergelar ibu, sanggup buat apa sahaja untuk kesejahteraan anak yang dikandungkannya.

Kepanatan yang melanda, mungkin di peringat awal2, bila dah lama, mungkin SR akan biasa.. Time tu kacang je and tidak rasa lelah.. ;) bukan mudah menjadi suri rumah berkerjaya.. Nak jaga makan minum suami tercinta and mendidik serta membesar anak tersayang memerlukan kekuatan dan kesabaran.. Belum lagi nak concentrate dengan career..

Tapi demi tanggungjawab sebagai seorang isteri dan memikul amanah Allah untuk menjadi seorang mama kepada Qhaid Danial. SR berdoa semoga SR berjaya menjadi seorang isteri yang baik, taat dan manjaga rumahtangga serta menjaga kehormatan suami dan seorang mama yang boleh mendidik dan membimbing anak2 untuk menjadi orang yang berjaya di dunia dan akhirat.. Aminn.. ;)





Qhaid Danial Bin Qhairul Ezam

0



Syukur alhamdulillah, SR telah selamat melahirkan seorang bayi lelaki pada tanggal 22hb April 2013.. Nama diberi Qhaid Danial Bin Qhairul Ezam, buah hati pengerang jatung mama and papa... Semoga anak mama menjadi seorang yang beriman, taat kepada ibu bapa, membesar dgn sihat, berbakti kepada keluarga, agama, bangsa dan negara dan hidup diberkati Allah s.w.t ye sayang...Aminn.. <3 


Sekejap je masa berlalu, Qhaid Danial genab 2bulan pada hari ini 22 June 2013..mama tidak puas tengok kamu semasa kamu dalam hari (pantang) sayang kerana begitu cepat kamu membesar.. Bila teringat saat2 dan detik2 semasa mengandung, dan melahirkan kamu, buat mama tersenyum, kerana ia merupakan pengalaman yang begitu indah sekali buat mama sayang... 



Now anak mama dah pandai berborak, senyum and gelak bila mama and papa ajak bergurau, pandai tegur orang di sekeliling, pandai merajuk bila lambat dapat susu...Alahai... Buat mama bertambah geram dekat kamu Qhaid.. ;) 



Thursday, December 13, 2012

5 months already :) Syukur alhamdulillah

0
Assalammualaikum :)



Wah lamanya, SR tidak update blog... fuhhhhh.. berabuk2 sudah... hehe..Blog ini tidak berupdate since SR start preggy.. Now SR happy menempuhi setiap saat ibu mengandung, excited untuk menjadi seorang ibu... soon insyaAllah.. Semoga Allah permudahkan segalanya.. Semoga baby sihat, sempurna, & selamat dilahirkan, semoga baby menjadi anak yang soleh/solehah, berjaya di dunia+ di akhirat nanti (aminn).. After 5 months mengandung, actually banyak perubahan ke atas ibu mengandung rupanya.. Perubahan dari segi permakanan, emosi (very5 sensitive), berat badan (sebelum ni 'kg' senang naik, sekarang 'kg' ssh nak naik), dan gaya hidup. So disini SR ingin mengambil kesempatan untuk share pengalaman sepanjang tempoh kehamilan SR..


Start tahu Preggy :) 
Semuanya bermula since SR demam pada awal Syawal .. Pada 25 August 2012 SR pergi klinik bersama suami untuk checked demam, then tiba-tiba doctor mintak buat urine test, sebab doctor 'syak' SR pregnant.. 1st time checked urine test.. Berdebar2.. alhamdulillah ujian +ve.. Tapi masa ini urine test still samar2.. then next week 30 August 2012 SR try buat urine test lagi sekali di rumah iaitu pada awal2 pagi.. Kali ini clear, ada 2 garis di urine test.. Bukti SR pregnant.. Syukuran Ya Allah :) . Tanda-tanda awal SR tahu SR preggy antaranya adalah :
  • Sakit perot - sakitnya lebih sakit dari period pain (seminggu sakit) ;
  • Demam ;
  • Sakit tulang belakang, ditengah2 punggung ;
  • Sensitive dengan hubby, benda sikit pon nak marah2.. (ahaks mujur hubby adalah seorang yang cooool man) ;
  • Kerap bangun di tengah2 malam untuk membuang air kecil ;
  • Suka tidor, cepat mengantuk, & badan letih2..
  • Pening kepala, macam nak tumbang (kurang darah)

Start Morning Sickness :) 
SR start morning sickness adalah pada 4 September 2012, pada masa ini, SR and suami di Krabi Thailand (honeymoon).. Pada mulanya SR ingat SR mabuk laut, sebab SR start mabuk2 ketika SR balik dari melawat 5 pulau (dari pagi hingga ke petang keluar naik bot ke pulau2 dengan ombak yang beralun2). So bila balik ke Malaysia, SR still mabuk2.. Hidung SR sangat2 sensitive dengan certain2 bau (deria bau SR sgt kuat).. Then baru SR tahu SR dah start morning sickness.

Peliknya, SR start tidak suka masakan Thailand terutama TOMYAM (padahal tomyam is one of my favorite food, hari2 makan pon tidak apa), dengar perkataan THAILAND pon nak muntah, tengok LAUT atau gambar laut pon nak muntah jugak wokeyyy.. haha.. sampai SR tidak mahu update gambar2 kami di Krabi, Thailand (sampai macam tu pulak kan).. Pendek cerita, SR tidak suka sama sekali apa sahaja yang berkaitan dengan THAILAND, seperti bahasa THAILAND, orang THAILAND, tulisan THAILAND.. Now after 5 months, dah okay sikit dah.. Cuma tidak boleh makan makanan ala-ala THAILAND.. Start je morning sickness SR sensentive dengan bau-bauan ini, kalau bau je rasa nak muntah antaranya bau :
  • Nafas hubby (2 bulan yang pertama) ;
  • Perfume yang hubby pakai semasa kami di Krabi. SR pernah menangis tau, sebab hubby terlupa, then pakai perfume tu, sebab sebelum tu SR dah pesan dekat hubby yang SR xsuka bau perfume tu.. Kesian hubby kene marah dengan SR... SR menangis sampai mata bengkak2, mcm kene pukul menangisnya --> (pembawakan baby la ni) hehe (sampai sekarang xboley bau perfume ini) ;
  • Bau bawang putih + bawang merah bila ditumis (3 bulan yang pertama) ;
  • Bau asap rokok + asap kenderaan (bau petrol) (4 bulan yang pertama) ;
  • Bau ikan goreng + ayam goreng (sampai sekarang) ;
  • Bau kari (3 bulan yang pertama) ;
  • Bau LEMON, SR benci sangat2 bila guna sabun mandi yang bau LEMON, sabun basuh pinggan yang bau LEMON, LEMON handsoap.. (sampai sekarang)..
Perubahan yang paling besar ketika SR kena morning sickness adalah berat badan SR menurun mendadak.. dari 58kg - 50 kg.. hehehehe.. Mana tidaknya bila makan muntah, makan muntah. Dari awal mengandung SR sangat2 suka minum air2 yang manis. Air suam kurang, takot jugak SR takot2 kene diabetes ketika mengandungkan. Then bila tanya doctor, doctor kata "its okay, wife saya minum air soya sampai usia kandungan dia 6 bulan". Tapi lately ni SR dah selalu minum air masak, after minum air manis..hihi.. Start 4months SR sudah ada selera makan.. Huh.. Selera makan yang melampau..haha.. Selalu lapar la senang cerita.. So berat badan pon bertambah 2kg setiap kali check up, alhamdulillah :)... But now mengandung 5 bulan still boleh pakai baju kurung... Acanne 2?? hehe..

Start buat buku merah :)
SR start buat buku merah pada 14 November 2012 di Klinik Kesihatan (KK), Hulu Langat .Ketika itu usia kandungan SR 18 minggu (4 bulan lebih). Actually berdebar2 jugak la nak buat check up dekat KK sebab usia kandungan dah 4 bulan lebih (sepatutnya 3bulan dah kene buat), mujur SR tidak kene marah..huuu.. Sebelum ini, SR buat check up kehamilan di klinik swasta.. SR tidak boleh lupa masa 1st time SR kene ambil darah, gementar+takot jugak la.. Mujurla hubby sentiasa di sisi menemani.. ("ingat baby sayang, tak sakit pon mcm kene gigit semut je", pujuk hubby) bergelenang jugak la air mata pandang mata hubby ketika doctor nak cucuk jarum.. fuhhh.. pengalaman yang tak boleh lupa..hehe :P . Bila dah kene ambil darah for the 2nd time di KK, dah okay sikit dah.. Ya allah menunggu giliran di KK sangat2 menguji kesabaran.. Dengan ramai orang, budak2 menangis (emosi marah terganggu sikit). Mujur nurse semuanya friendly2 :) so kurang sikit stress menunggu.. hehe..

Ubat yang SR terima semasa check up di klinik swasta adalah asid folid (awal 2 bulan) then obimin (start 3 bulan), then semasa check di KK, bila nurse dapat tahun tekanan darah SR rendah dia bagi 4 ubat iaitu asid folid, B complex, iron tablets, and Ascorbic asid. Alhamdulillah after 1month SR makan ke empat2 ubat ini, bila SR buat check up di klinik swasta, doctor kata tekanan darah SR kembali normal :) yeahhh..hehe.. alhamdulillah :)


Antara perkara yang paling seronok/happy sepanjang kehamilan SR diantaranya adalah :
  • Dapat perhatian/support daripada hubby sepanjang kehamilan, hubby sentiasa menemani SR buat check up dengan doctor setiap bulan di private klinik or di KK, even berkali2 SR cakap SR boleh pergi sendiri ;
  • Support yang tidak pernah putus from my lovely family & my lovely family in law ;
  • Support from my lovely grandma (uwan+opah) sebab masakan lauk2 yang diminta (mengidam) oleh ibu mengandung ini ;
  • Aunties+uncle yang banyak bagi nasihat, panduan, then bagi buku2 rujukan untuk di baca ;
  • Tidak lupa kepada cousin2 serta kawan2, officemate yang sangat2 mengambil berat wokey.. terharu rasa (sayang korang).. hehe..
  • Dapat tgk denyupan jantung si comey semasa doctor scan (12 minggu), Ya Allah... Indahnya ciptaan mu Ya Allah.. tak dapat nak gambarkan perasaan ketika itu (happy, terharu, excited, nak nangis pon ada) ;
  • Dapat tgk pergerakan kaki si comey seperti menendang2 dengan laju ketika doctor scan (17 minggu), Ya Allah membuat SR dan hubby tersenyum gembira ("nak main bola mcm papa ek" kata SR dalam hati)..hehe ;
  • Dapat rasa pergerakan si comey dalam perot, dapat rasa denyupan jantung dia, pergerakan seperti tendang2 ;
  • Bila doctor khabar kesihatan ibu & bayi semuanya alhamdulillah sihat.. syukuran Ya Allah..
Bila SR melalui pengalaman selama 5 bulan mengandung, baru SR sedar bertapa besar nya pengorbanan seorang insan yang bergelar MUMMY (bonda SR), sebab itu syurga di telapak kaki ibu.. Kerana SR dah melalui saat2 mengandung (melalui pelbagai alahan, permasalahan), saat2 yang bakal SR lalui iaitu saat2 melahirkan (ramai kawan2 kata sakit ketika melahirkan baby), mendidik anak, membimbing anak, membesarkan anak.. Ya Allah.. Sungguh besar tanggungjawab itu Ya Allah.. Semoga SR dan hubby dapat bersama2 membesarkan anak2 dengan didikan yang sempurna supaya dapat menjadi insan yang berjaya di suatu hari kelak.. InsyaAllah.. :)

Friday, August 17, 2012

I.F.T.A.R 2012

0
 



Syukur alhamdulillah, esok (18.08.2012) genab sudah sebulan kita berpuasa, sedih rasanya untuk meninggalkan bulan ramadhan yang penuh keberkatan ini.. Semoga kita dipanjangkan umur untuk bertemu next ramadhan, insyaAllah :) ... Ramadhan 2012, merupakan ramadhan yang pertama SR berstatus seorang isteri.. Ramadhan yang disambut bersama suami tercinta, keluarga tersayang serta sahabat handai...  

 
Pada waktu weekend, kami berdua memilih untuk berbuka puasa bersama2 family suami & family SR.. 1st weekend di rumah mummy & ibu, 2nd weekend di kampung suami di Rembau & di rumah Wan& Mawar di Putrajaya, 3rd weekend kami berbuka puasa di rumah nenda SR di Selayang, 4rd weekend pula di rumah ibu & mummy..hihi.. Arini (17.08.2012) SR dan suami berbuka bersama2 family SR + celebrate birthday my lovely mummy @ Johnny Steamboat Cheras...

Pada waktu weekday pula, kami akan luangkan masa untuk Iftar bersama2 rakan2.. selebihnya SR akan masak menu untuk berbuka & sahur.. Setakat ini, time sahur SR yang akan masak untuk kami berdua makan..belum ada kesempatan untuk berbuka bersama2 dengan rakan2 :)
 

Iftar 16.08.2012 @ Restaurant Q Thai Steamboat Waterfront, Ampang

1st time, SR and suami makan di sini, nice & clean restaurant.. Restaurant ini menyediakan makanan untuk di grilled, steamboat, aiskrim, hidangan al-carte, kuih mueh, rojak buah, air buah2an & air panas.. Recommend by Nad, next time boleh datang lagi.
 
Makan sampai kenyang (muntah) hihi :)
 
 Kekenyangan 1st kami berdua makan steamboat, then grilled, then repeat steamboat.. perot sampai senat >.< hihi

Nad & Afiq, parents to be ;) nice couple


Iftar 15.08.2012 @ Restaurant Insaf, Jalan TAR 

Actually kalo makan at this restaurant ambil nasi, ayam (sedap & panas) dan kari sahaja + jus buah... Kalo tidak memang mahal & terus insaf..adoii..hihi.. Tapi husband kata kalo sedap it is okay, bukan selalo :P hihi..
Masa berbuka restaurant ini akan menyediakan free buah kurma, apple & air mineral :)

 Masa ni kami berdua order kari daging, nice :) tapi kari daging SR tidak habis, kene marah dengan en.suami kerana membazir :P

 Ambil berkat :) Nad & Rena- mommy to be.. Peace!!

Hihi..hidangan en. redza, pn rena, pn. nad & en. afiq :)

3 sahabat dari kecil, ini belum cukup korum lagi ni.. kalo tidak, space nya enggan cukup untuk 1 foto :P hihi..


Iftar 09.08.2012 @ Restaurant Insaf, Jalan TAR & Visit Pak Teh Mok Teh' stall 

Masa ini, SR shopping baju raya serta tudung raya.. Planning untuk berbuka di KFC Maju Junction (sebab kami ada voucher), then around 6.30pm kami last min tukar plan.. kami berdua teringin nak makan nasi kandar Insaf.. Ingat nak booking tempat (padahal kami dah tahu mesti dah penuh punya), saja try nasib.. Then memang tepat jangkaan kami, tempat full.. So kami decide untuk datang balik ke Restaurant Insaf around 8pm.. Oleh itu, kami berdua mengambil kesempatan untuk singgah ke gerai Mak Teh & Pak Teh untuk berbuka, ingat nak singgah after berbuka sekali, tapi rezeki kami berbuka puasa bersama2 Fiqa, EY & pak teh.. :) ..Seronok tengok ramai shopping raya, sambil menikmati menu berbuka puasa ala kadar.. Around 8.30 pm kami ke Restaurant Insaf untuk ambil heavy IFTAR..





Iftar 02.08.2012 @ Restaurant Sri Payung Asam Pedas, Bandar Tasik Selatan

Berbuka puasa bersama2 officemate serta suami, dalam 20 orang.. Nice place, nice food.. SR memang hantu asam pedas.. SR order Ikan Pari masak asam pedas, cendawan sayur, dan ianya memang sedap.. Next time boleh repeat lagi!! hoho..

 


 Iftar 30.07.2012 @ Manhattan Fish Market, Mid Valley

SR sebenarnya dah lama teringin nak makan di Manhattan Fish Market.. Kebetulan by this time, en. suami dapat ticket free GSC di Mid Valley.. After tengok movie, kami Iftar di sini..hoho.. sedap2 :)


  Mr. Hubby choose : Chicken of liberty..yummy..

Me choose small grill,yummy2




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Klik here to join

Twitter Widgets
Powered By Vistaprint
Facebook Widgets
Powered By Vistaprint
Web Directory
OnToplist is optimized by SEO
Add blog to our directory.