Friends

::Masa itu emas::

Saturday, July 24, 2010

Kenangan Ramadhan Bersama Ben Asaari


Part 1

Lagi beberapa hari lagi, umat islam akan menyambut bulan yang mulia, iaitu bulan puasa... Setiap kali berpuasa, aku akan tersenyum sendiri bila mengingati saat2 ketika aku mula belajar untuk berpuasa.. Actually aku start belajar puasa semasa umurku 8 tahun, ketika aku standard 2 primary school, kalo orang lain mungkin start belajar lebih awal kot?? kalo tak silap aku, adik2 ku, mula berpuasa masa dorang sekolah tadika & masa tu dorang puase half day jew..

Aku dengan gigihnye berpuase selama sebulan, & akhirnye aku berjaya!!! Ini kerana ayahku telah berjanji, kalo aku dapat puasa PENUH selama sebulan ayah akan bagi duit raya RM30!!! Satu jumlah yang cukup besar kot time tuh...

Perrghhh...tak dapat nak gambarkan perasaan menahan lapar & dahaga ketika 1st day aku mula berpuase..ala2 masa Upin & Ipin start belajar pose la senang cerita, masa tuh aku siap menghitung jam lagi...Mula2 1st dat, 2nd day & 3rd day, memang lemau giler, macam orang tak makan selama seminggu jew gamaknye reaksi aku time tuh.. Tp yang hairannye aku aktif gler kot pada hari2 yang kemudiannye..

Masa standard 2, aku sesi petang & sangat suke main kejar2 & main sorok2..bayangkan kalo orang yang berpuase mane larat nak main2 kat sekolah kan..tapi aku larat jerrr..haha..ermm nak jadikan cerita, kawan sepermainan aku pernah bagitahu, kalo nak sentiasa segar & tak mengantok masa bulan posa kene selalo basuh muka & kumur2...so tiap2 tengahari aku akan basuh muka & kumur2...Tettttt plusss sambil menyelam minum air la kan...korang mesti dapat teka tak ape yang telah aku lakukan!!!....itulah taktik supaya aku kelihatan sentiase aktif!!! muahahaha...tak boleh tahan haus beb!!! hahaha...sangat lucu & nakal aku ketika itu..main tipu kot...!!! tapi tu dulu ek, sekarang dah pandai berfikir dah!!! hikhik...

3) Dari mana anda tahu segmen ini ..
Saya dapat tahu segmen ini, bila Ben Asaari send mesg thru my FB inbox..then i joined kerana ia merupakan satu slot yang agak menarik untuk sharing !!! :)

kepada sesiapa nak join kindly please klik here.
Comments
2 Comments

2 Comment:

Butang Pena on July 26, 2010 at 12:33 PM said...

salam...
kenangan yg lucu...
seronok baca...
anyway, slmt menyambut ramadhan al-mubarak...
;)

Sisiantee on July 26, 2010 at 1:56 PM said...

TQ :) ahaha..kenangan masa kecik kan..mengelat banyak!! Selamat menyambut ramadhan kat awak jugak :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Klik here to join

Twitter Widgets
Powered By Vistaprint
Facebook Widgets
Powered By Vistaprint
Web Directory
OnToplist is optimized by SEO
Add blog to our directory.