Friends

::Masa itu emas::

Thursday, January 19, 2012

Baju nikah made in bandung harga berbaloi-baloi :)

Ini just for sharing is caring, bukan untuk menunjuk-nunjuk okay..for those yang mau shopping barang perkahwinan di bandung, please do so.. Ramai kawan-kawan SR beli barang kahwin di bandung seperti kad kahwin, doorgift, baju nikah & barang hantaran..

Last week 12-15 January SR berkesempatan untuk ke Bandung bersama-sama family tunang..Tujuan ke sana adalah untuk bercuti & beli barang-barang kahwin..Dapat jugak ke Bandung buat kali kedua..hehe..thanks ibu & ayah yang support kami di sana :))
Now SR nak sharing pasal baju nikah yang SR dah beli & tempah di Bandung, Indonesia. Even SR & tunang tidak berkesempatan untuk buat kad kahwin kami di sana, tapi after baju nikah kami dapat siap dalam tempoh yang ditetapkan kira syukur alhamdulillah..hihi..mana idaknya, baju nikah kami siap dalam masa 1 hari..then beli lace, lining & tempah baju nikah harganya sangat murah okay..

Di Pasar Baru, semasa mula2 mencari kain..SR ada minat dekat satu lace at one shop ni..sangat cantik lacenya..tapi harganya sangat mahal hokey..500ribu rupi per meter..mean (calculator please) RM173.5 per meter..Oh man!!~ mahalnya..SR tak tahu standard harga lace brapa..serious sebelum pergi bandung SR tak survey pon harga kain dekat Jakel & Gulatis or kedai2 kain yang lain.. tapi bagi SR RM173.5 per meter sangat mahal, per meter okay kalau 2meter dah RM347..wottt..wott (lari budget).. Ibu pon tawar menawar dengan orang tu..SR dah gigit jari dah kain dah berkenan tapi harga mahal sangat..Adeih..after tawar menawar, orang tu bagi 350ribu-400ribu per meter..mean RM 124.45 per meter still mahal lagi..now terpaksa move on to another shop..

Masa kami cari kedai kain yang seterusnya (kedai yg kedua), sekali ibu berkenan dengan 1 lace yang dimatchedkan dengan lining hijau kat patung di kedai
Anisha Textile, lace die sangat nice, nampak class hijau corporate colour.. Then ibu mula tawar menawar SR tak ingat 1st price pekerja Anisha bagi..Jujur SR sangat minat dengan lace & lining hijau tu..Tapi SR mau cari warna yang soft like white, peach, cream, soft pink & soft purple..then ape lagi SR mintak pekerja Anisha Textile tu keluarkan lace yang lain & matchedkan lace tu dengan lining-lining yang sesuai..Puas jugak SR & ibu sibuk matching-matching lace dengan lining yang kene dengan selera tekak SR, then pemilik Anisha Textile datang membantu SR & ibu cari lace2 & lining yang lebih menarik..Huhu..

Then SR berkenan dengan lace & lining yang di recommend oleh pemilik Anisha Textile (nama lace tu pun glamor & secantik lace tu jugak)..hihi.. u know guys after tawar menawar SR dapat 700 ribu untuk lace 2meter & lining (satin 2tone) 4meter, mean RM243 all together!!!!! Ya Allah..SR suka sangat2..tak sampai RM300 untuk lace & lining satin.. Then die offer kalo beli kain for my en. tunang die bagi 800ribu... wah sangat berbaloi-baloi..SR tak pikir panjang SR terus beli..masa bayar SR bagi 800ribu then die pulangkan 50ribu..mean ada discount 50ribu lagi wokeh!!! mean kain en.tunang for 4 meter adalah RM26 + kain SR RM 234.25 = Total RM 260.25... wink2 :))
Pemilik Anisha Textile recommend SR dekat satu tailor ni, semua customer dia, dia akan recommend untuk guna khimat tailor Seruni...Then pekerjanya bawakan kami ke sana..SR yakin untuk membuat tempahan baju nikah di Seruni kerana tailor ni yang memang menjahit baju kahwin & ada kedainya sendiri, SR tengok sendiri baju2 hasil jahitannya..So SR runding price dengan Teh Lina owner Seruni, after tawar harga..Owner ni bagi harga 400ribu (RM139) untuk baju nikah SR & 300ribu (RM104) untuk baju nikah en tunang..then dia bagi discount 50ribu (RM17.35) ..so total dalam RM 225.65..wink2.. Owner ni kata, mahal sebab SR nak siapkan dalam masa 1 hari..(so agak2nya kalo bukan dalam masa 1 hari brapa ek dia charge? SR xtanya plak..huhu)..SR pon bagi contoh design baju nikah dalam majalah pengantin Nov'11..


SR hantar baju pada 13th January 2012 pukul 4.45ptg macam tu..then pada 14th January 2012 pukul 4.30ptg SR ambil baju..Dup dap dup dap..Ya Allah nervous okay..SR takot, apabila memikirkan baju SR tidak jadi seperti yang diingini..huhu..after pekerja Seruni tunjukkan baju tu..Wow nice sama 80% dengan design yang SR minta, tapi sedikit terkilan sebab lining SR tu adalah sartin 2tone..belakang warna lain depan warna lain..SR mau warna purple didepan tapi...dia guna warna yang sebelahnya..but matching jugak, & still cantik (salah SR tak inform awal2)..Masa try..alamak sikit ketat okay..adeih, SR kene diet dalam 5kg..huhu..Baju en. tunang kene O-ter balik, sebab lengan baju melayu en. tunang terlabuh, & bajunya kene kecilkan sedikit..

Credit this picture to Seruni Kebaya

Kira-kira :
SR punya Baju Nikah[Lace & Satin 2tone (lining)]RM 234 + Tempah Jahit RM147 =totalRM381
My En Tunang punya Baju Nikah [ Satin 2tone] RM 26 + Tempah Jahit RM 104 = total RM 130


Syukur alhamdullilah baju nikah SR sudah siap :)) tapi..tak boleh happy lagi..pelamin, mak andam, borang nikah, kad kahwin, barang hantaran & bla..bla..bla..banyak yang belum settle lagi..Adeih =.=' pening kepala wokey..hihi..doakan semua berjalan dengan lancar tau..aminn :))

Comments
16 Comments

16 Comment:

Cik Tqah on February 21, 2012 at 1:50 PM said...

dear.. bleh email design baju utk man yg u tmph x? i nk g bandung end of dis month
atieshaadriana@yahoo.co.uk

Sisiantee on February 21, 2012 at 7:15 PM said...

okay :) nanti i emailkan

Anonymous said...

nak jugak 2 2 design i nak g bandung bulan 5 nanti.. emailkan ye.. hana_imran@yahoo.com tq

Anonymous said...

nak jugak ;)

Butik Nur Aisyah on May 5, 2012 at 7:28 PM said...

Hi nak tanye tmpat yg u gi tempah baju tu ape namanye.. I nak p bandung beli doorgift n tempah baju. Tu kat pasar baru ke? :) thanks...

miss $h0rty on May 18, 2012 at 2:35 PM said...

dear,design mcm mna yg org tu boleh buat ek?prnah terbaca,klo tailor sana pandai wt design bju indon je

Anonymous said...

boleh tak kalo nk tgk jugak..hehe..
nak wat rujukan :)
anxiousnymph_1910@yahoo.com
thanx in adv ;)

Anonymous said...

awak tinggal kat hotel ape kat bandung?

Sisiantee on August 13, 2012 at 9:50 AM said...

saya tak tinggal di hotel awak..saya duduk dekat 1 rumah then sewa bilik je..

Anyss Shoppe on September 3, 2012 at 2:02 AM said...

nk tgok jugaak design yg awak tempah..^^

Anyss Shoppe on September 3, 2012 at 2:03 AM said...

sis, sy nk tgok jugak design baju tu... email pada sy ye sis. sy bercadang nk tepah baju di bandung

Anonymous said...

salam sy pun teringin nk tengok design..boleh tak email kan design baju perempean dan lelaki..etty_violet85@yahoo.com.my

btw rumah mcm mana yg u sewa kat bandung tu..boleh bg detail tak..tqvm ;)

NUSAYBAH MOHD ASRI on January 25, 2013 at 3:05 PM said...

assalamualaikum sis, nak tanya..... harga tempah tu termasuk labuci, manik2 ke? :)

NUSAYBAH MOHD ASRI on January 25, 2013 at 3:06 PM said...

assalamualaikum sis, nak tanya.... harga tempah baju nikah tu, termasuk labuci dan manik2 ke? atau kain yg sis beli dah masuk manik2 semua? :)

rosa rogosa alba on February 13, 2013 at 10:37 PM said...

Salam..menarik..saya pun nak tempah Baju nikah Nnt..Baju kurung moden die blh buat jgk ker? Buleh tgk tak design Baju nikah awak tu..tq

rosa rogosa alba on February 13, 2013 at 10:37 PM said...

Salam..menarik..saya pun nak tempah Baju nikah Nnt..Baju kurung moden die blh buat jgk ker? Buleh tgk tak design Baju nikah awak tu..tq

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Klik here to join

Twitter Widgets
Powered By Vistaprint
Facebook Widgets
Powered By Vistaprint
Web Directory
OnToplist is optimized by SEO
Add blog to our directory.